Djupdragning

EMAB erbjuder djupdragning och hydraulpressning i ett flertal manuella pressar. I vår hydrauliska automatpress kan vi producera  från coil upp till 800 mm bandbredd eller från formatplåt. Automatpressen har en integrerad transfer robot för effektiv obemannad drift vilket gör metoden mer kostnadseffektiv.

Behöver du hjälp med denna process så hör av dig till oss för mer information.

 
Djupdragning - Så funkar det


Djupdragning är en tillverkningsprocess där man formar plåtstycken genom väldigt hög presskraft. Det används ofta till produkter som ska ha en jämn tjocklek och ett djupmått större än radien.

Metoden går till så att man pressar ett plåtstycke mellan två verktyg för att forma det till önskad form.  Detta sker oftast i ett flertal steg. Då man behöver ha lite djupare slag för denna typen av produkter så utförs ofta djupdragningen i en hydraulpress. 
Hydraulpressning går i princip till som vanlig plåtpressning. Det som skiljer hydraulpressen åt är att den drivs av en hydraulmekanism. Denna hydraulmekanism fungerar som så att en mindre kolv rör sig djupt in i en olja, vilket påverkar trycket på en ännu större kolv i systemet som driver själva presslagen. Denna specifika mekanism gör att presskraften blir lite starkare men framförallt att den är lika stark igenom hela slaget.

Djupdragning i en hydraulpress kan vara bra när man ska tillverka material med komplexa former. Man lägger då plåten emellan två specialtillverkade verktyg, ett över- och underverktyg. Öververktyget pressas med väldigt hög kraft ned plåten över underverktyget och plåten dras då utmed underverktyget och antar samma form som denne.

Denna metod går att använda till de flesta typer av plåt b.la. stål, koppar, aluminium, rostfritt, mässing och titanzink. Några vanliga produkter som ofta är tillverkade genom djupdragning är läskburkar, diskbänkar och karossdelar till bilar och dylikt. 

Med en kort cykeltid och den integrerade transfer roboten som gör att pressen kan var obemannad så uppnår vi en hög kostnadseffektivitet. Denna metoden lämpar sig framförallt vid större serier.